Thursday, January 6, 2011

Kentang Putar (simple)


Bahan-bahan: untuk 5 org mkn
Air                                    650 ml
Ubi kentang                      6 biji
Kiub Pati Ayam                2 kiub
Sos Lada Hitam                4 sudu teh
Serbuk Lada                     2 sudu teh
Sos Tiram                         3 sudu teh
Garam                              secukup rasa
Tepung Jagung                  3 sudu teh
  
Cara-cara:
1. Kupaskan ubi kentang. Rebuskan ia sampai empuk dan lenyek serta gentelkan ubi tersebut.
2. Untuk membuat sos kentang putar, masak air dengan kiub ayam,sos lada hitam, serbuk lada, sos tiram serta garam secukup rasa dan renihkan dalam 15 minit. 
3. Masukkan tepung jagung (dikacau dengan air ) ke dalam sos  kentang putar untuk likatkannya.
4. Masaklah ikut sepekat mana yg disukai. Kemudian bolehlah dihidangkan.
5. Untuk hidangan tambahan. bolehlah makan bersama roti bawang putih.

Pesanan: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment